Sapanca... Doğanın, huzurun ve sakinliğin bir arada bulunduğu cennetten bir parça... Sapanca; İstanbul, İzmit ve Bursa gibi şehirlerden tatile gitmek isteyenlerin aklına gelen şüphesiz ilk seçenek. Şehrin yoğunluğundan biraz sıyrılıp kendinize güzel ve eğlenceli bir zaman ayırmak için en doğru adres. Burada bulunan sayısız tatil villalarından birini kiralamaya karar verirseniz, Sapanca ve çevresinde bulunan doğanın eşsiz güzelliklerinin içinde kendinize ve sevdiklerinize unutulmayacak bir tatil yaşatacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. Bu yazımızda sizlere Sapanca’ya geldiğinizde en uzağı aracınızla 1 saat mesafede bulunan ve uğramadan gitmemenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden biraz bahsedeceğiz. Bu yazıyı okuduktan sonra size en uygun olduğunu düşündüğünüz yerlerin listesini çıkartıp tatil planınıza eklemeyi unutmayın...
Sapanca’ya 35 km mesafede olan Poyrazlar Gölü kalabalıklardan sıkılmış, biraz kendini dinlemek isteyenler için kamp sandalyesini atıp kitabınızı elinize alıp sakin sakin okuyarak huzur dolu vakit geçirebileceğiniz mükemmel bir yer. Girişte otopark için araç başına 24 TL gibi bir ücret alınmakta. Göl kenarında ailenizle mangalınızı yapabileceğiniz alanlar mevcut. Dilerseniz ekipmanlarınızı yanınızda getirip gölden balık tutabilirsiniz. Oturup semaverinizde demlediğiniz çayı içebileceğiniz oturma yerlerini de içermekte. Eğer mangal yapacak eşyalarınız yanınızda yoksa göl kenarındaki restoranlarda dilediğiniz şekilde yemeğinizi yiyip manzaranın tadını çıkartabilirsiniz. Ayrıca ‘Günübirlik olarak burada kamp yapılır mı’ diye düşünüyorsanız cevabı ‘Evet, yapılabilir’. Otopark ücreti ve paralı tuvalet gibi ödemelerin sizin için sorun olmayacağını düşünüyorsanız Poyrazlar Gölü’nü ziyaret etmek doğru bir seçim olabilir.
Sapanca’dan yaklaşık 30 km uzaklıkta ve aracınızla 45 dakikalık bir yolu giderek ulaşabileceğiniz şelale. Bir sabah kahvaltısı yapmak için güzel bir mekan olan Su Düşen Şelalesi, ziyaretçilerin hafta sonu en sık uğradığı yerlerden biri oluyor. Şelalenin başındaki restoran işletmecileri de çok misafirperver ve size yardımcı oluyorlar.
Sapanca’ya bir yaz mevsiminde yolunuz düştüyse ve biraz ferahlamak istiyorsanız işte tam size göre bir yayla. Sapanca merkeze yaklaşık 20 km uzaklıkta. Arabanızla yapacağınız 40 dakikalık bir sürüşün ardından bu yaylaya ulaşmak mümkün. Kırca Yaylası’nın uçsuz bucaksız manzarası tam anlamıyla kafa dinlemek isteyen tatil severler için. Ayrıca kamp yapmak isteyenler için yeşillikler içinde güzel bir deneyim sunuyor. Fakat bu yaylaya çıkarken üzerinize sıkı giysiler almaya dikkat edin. Aksi takdirde, Kırca Yaylası’nın havası insanı çarpabilir. Yaylada su var ama maalesef ki tuvalet bulunmamakta. Buraya çıkarken bu faktörleri göz önünde bulundurarak çıkmanızı tavsiye ederiz.
Sapanca’dan yaklaşık 40 km uzaklıkta, aracınızla 50 dakikalık bir yolculuktan sonra ulaşabileceğiniz kayalıklar arasında oluşmuş bir şelale. Aracınızla geldiğinizde girişte 10 TL kadar ücret ödüyorsunuz. Yolları biraz kötü ama eğer aracınızı bu yola sürmek istemiyorsanız bir yerde park edebilir ve traktör taksi hizmetini kullanabilirsiniz. Traktör taksi hizmetinde de ücretlendirme kişi başı 10 TL şeklinde. Ardından şelalenin başına kadar 700 metrelik dar bir patika yoldan ilerliyorsunuz. Doğaya insan eli değmediğinde ne kadar güzel kalabildiğini göre göre şelalenin başına doğru geliyorsunuz. Burada size birkaç tavsiyemiz olacak. Buraya giderken ayağınızda spor ayakkabı olması size daha konforlu bir yürüyüş sağlayacaktır. Ayrıca yağmurlu havalarda bu yol biraz tehlikeli olabilir. Bunu göz önünde bulundurarak güneşli bir günde gitmeyi tercih edebilirsiniz.
Sapanca’da geçirdiğiniz günlerden birinde de mutlaka uğramanızı tavsiye ettiğimiz yerlerden biri Arifiye Belediyesi’nin hizmete açtığı Arifiye Gölya Tabiat Parkı. Sapanca’ya yaklaşık 20 km mesafede ve aracınızla 25 dakika içerisinde varabileceğiniz bir konumda bulunuyor. Bu tabiat parkı ailenizle gezebileceğiniz, piknik yapabileceğiniz, çeşitli kuş türlerini görerek hayrete düşebileceğiniz Sakarya Nehri’nin kıyısında bulunan bir yer. Ayrıca balık tutmayı sevenler için de balık tutabileceğiniz alanların mevcut olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Tesisin bir kısmı hala yapım aşamasında olmakla beraber yapılmış kısmının dahi sizlere keyif vereceğini söyleyebiliriz.
Sapanca merkeze yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta ve aracınızla yarım saat süren bir yolculukla ulaşacağınız Sapanca Gölü kenarında bulunan bir tesis. Bu tesiste Sapanca Gölü manzarası eşliğinde gün batımını izleyebilecek ve muhteşem manzarayla beraber yaşadığınız güzel anları fotoğraflayabileceksiniz. Ayrıca tesis içinde bulunan kafelerde çay ve kahvenizi keyifle yudumlayabileceğiniz yerler de mevcut. Dilerseniz kulağınıza kulaklıklarınızı takıp yürüyüş yaparak keyfinize bakabilirsiniz.
Sapanca’dan yaklaşık 20 km uzaklıkta olan mükemmel manzarasıyla ziyaretçilerini büyüleyen Ayrı Gezegen Cam Teras’a uğramadan geçmemek gerek. Saman Dağları’nın arasından ziyaretçilerine Sapanca Gölü’nü seyretme imkanı sunuyor. Ayrıca bu yer Türkiye’deki en güzel manzaraya sahip 10 lokasyon içerisinde kendisine yer buluyor. Buraya gelen ziyaretçiler burada sevdikleriyle çektirdikleri fotoğraflarla bu mükemmel manzara içerisinde anı ölümsüzleştiriyorlar. Girişte aracınızı park edebileceğiniz otopark mevcut ve ücretsiz. Ancak şunu belirtmeliyiz ki bu manzara içerisinde fotoğraf çektirmek için giriş ücreti kişi başı 15 TL. Turnikelerde bu ücreti ödedikten sonra cam bir platformun üzerine geçerek manzarayı izlemeye koyulabilirsiniz.
Sapanca’dan 27 km uzaklıkta yaklaşık 45 dakikalık bir araba yolculuğundan sonra ulaşabileceğiniz konumda bulunan bu eşsiz tabiat parkına da mutlaka uğramalısınız. Doğayla iç içe vakit geçirebileceğiniz bu tesisin girişinde 20 TL gibi bir ücret ödemek durumundasınız. Genellikle kış aylarında ve hafta sonları daha çok rağbet görüyor. Bu tabiat parkı kamp ve trekking yapmak isteyenler için mükemmel bir ortam sunuyor. İçerisinde tuvalet ve mescit bulunduruyor olması ziyaretçiler için sorunsuz bir gezi yapmaya olanak sağlıyor.
Eğer Sapanca’ya yazın geldiyseniz biraz serinlemek için yaylaya çıkmak isteyebilirsiniz. Sapanca’ya 30 km uzaklıkta ancak yaklaşık 1 saatlik bir araç yolculuğuyla tırmanabileceğiniz bir yer Kartepe Altıoluk yaylası. Buraya giderken aracınızın altının yüksek olmasına dikkat ederseniz sizin için yolculuk stresli olmaktan keyifli bir yolculuğa dönüşecektir. 1600 m’lik bir rakımda bulunan bu serin yaylanın içinde uçsuz bucaksız manzaranın keyfini çıkarın. Burnunuzu okşayacak kekik kokuları içinde mangal yapıp ailenizle güzel vakit geçirebilirsiniz.
Sapanca’ya geldiğinizde Uzuntarla Tabiat Parkı yani diğer bir adıyla Ormanya olarak da bilinen ağaçların arasına kurulmuş bu yere uğramadan gitmek olmaz. Çocuklarınızla hobit evlerini keşfederek onlarla güzel vakit geçirmeyi sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu park içindeki çeşit çeşit hayvanlarla çocuklarınızı canlı canlı tanıştırarak onlara unutamayacakları bir anı hediye edebilirsiniz. Buraya girerken kişi başı ödeyeceğiniz herhangi bir ücret bulunmuyor. Ancak aracınız ile geldiyseniz girişte 10 TL’ lik bir otopark ücreti ödemeniz gerekiyor.
Aracınızla Sapancadan 40 km uzaklaşarak ulaşabileceğiniz ve doğayla iç içe olan bir yerden bahsedeceğim şimdi sizlere. Burası yuvacık barajının etrafına kurulmuş bir yürüyüş alanı. Eğer sonbaharda giderseniz kurumuş ve yere dökülmüş yaprakların arasından huzurla yürüyüşünüzü yapabileceğiniz sakin bir alan. Buraya giriş için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Barajın etrafında yürüyüşünüz yaptıktan sonra sıcak bir kahve içebileceğiniz kafeler veya acıktıysanız yemek yiyebileceğiniz restoranlar da mevcut.
Eğer Sapanca’ya kışın geldiyseniz ve canınız kayak yapmak istediyse Sapanca’dan 25 km uzaklıkta, aracınızla yaklaşık 45 dakikalık bir mesafede bulunan Kartepe Kayak Merkezi’ne uğrayabilirsiniz. Marmara Bölgesi’ndeki dağlar arasında 1600 metre yükseklikle ikinci en büyük dağ olan Kartepe Dağı’nın üzerine kurulmuş kayak merkezinde ailenizle ve sevdiklerinizle güzel vakit geçirebilirsiniz. Burada alacağınız hizmetlere ilişkin güncel ücretlendirmeler hakkında da kısaca bilgi vermemiz gerekirse; su 10 TL, kayak takımı kiralamak 200 TL, çay 15 TL ve kızak kiralamanın saati 70 TL. Teleferiğe binmek 15 dakika sürüyor ve burada da maliyet 100 TL, tuvalet kullanımları 8 TL. Özetle, bütçenize uygun olacağını düşünüyorsanız kış aylarında oldukça keyifli vakit geçirebileceğinize eminiz.